Propòsits d’any nou?

Som a mitjans de gener i potser ja hem abandonat aquells propòsits que ens vam marcar en començar l’any. Fer propòsits d’any nou per a moltes persones té un efecte positiu i il·lusionant. El problema apareix quan aquests propòsits son només una llista de desitjos, d’allò que voldríem tenir ja a la nostra vida gairebé d’una manera màgica. I un propòsit no és un desig. Els propòsits requereixen de reflexió, planificació, acció, perseverança, seguiment… Per aquest motiu potser moltes vegades aquestes llistes de desitjos acaben en el fons d’un calaix o es converteixen en una font de frustració. Hi ha estudis que diuen que només un 8% de les persones que formulen propòsits d’any nou els assoleixen.

Així que et proposo algunes idees que potser et poden ser útils per

FER O REFER LA LLISTA DE PROPÒSITS:

  1. Atura’t i dedica un temps a reflexionar sobre l’any passat. Què has aprés, quines han estat les dificultats, què t’ha fet més savi. Això ens ajudarà a mirar cap al nou any, no des de la carència, sinó des de les nostres fortaleses i  valors.
  2. No compris els propòsits socials. Reflexiona sobre les teves pròpies necessitats en aquest moment de la teva vida,  què vols aconseguir, què t’ajuda en el teu benestar. Potser volem fer exercici però no necessàriament hem d’apuntar-nos a un gimnàs o fer l’últim entrenament de moda.
  3. Concreta i defineix els propòsits. Un propòsit requereix tenir clar què volem, perquè ho volem, pensar com el durem a terme, planificar i comprovar si és donen les condicions necessàries per fer-ho possible. Si et proposes tenir més temps per tu, plantejat quin és el teu objectiu, què vols fer, com, quan, com et vols sentir…
  4. Sigues realista amb les fites que et marques. Quins són els teus recursos, el temps de què disposes, quina és la teva situació vital? Fuig de la comparació, tu saps quines són les teves circumstàncies, el teu context.
  5. Passet a passet. Sigues gradual. Marcat petites accions que et coloquin en la línia del que vols incorporar. Cada petita fita que aconsegueixis serà motivadora en ella mateixa. Els hàbits s’acaben formant per petites accions repetides en temps.
  6. Tracta’t amb amabilitat. L’amabilitat cap a un mateix aconsegueix a la llarga ser més motivadora que la crítica a l’hora de perseverar en el que ens proposem.
  7. No tanquis la llista de propòsits. Deixa-la en un lloc visible i dedica un temps períodicament a revisar-la,  fent seguiment dels propòsits que t’has marcat, potser redefinint-ne algun, afegint-ne. Es tracta que aquesta llista sigui una eina útil i viva. Potser pots fer aquest seguiment en una llibreta que t’acompanyi durant tot l’any.
  8. Disfruta del viatge! 

Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *